Katalog Prodejny
Porovnání
Přihlásit
Košík

Jak vybrat gril

Na trhu najdete hned několik typů grilů, přičemž každý má své výhody i nevýhody. Společně si jednotlivé typy grilů představíme, a poradíme vám, jak se při výběru správně rozhodnout.

Tipy pro výběr grilu

  • Zohledněte, kde chcete grilovat – doma, na balkóně, terase nebo v zahradě.
  • Je vaším cílem rychlá příprava pokrmů nebo ten pravý požitek z grilování?
  • Zvažte počet osob, pro které budete běžně pokrmy grilovat. Od toho by se měla odvíjet velikost grilovací plochy.
  • Nechcete shánět dříví nebo kupovat plynové bomby? Pak zvolte elektrický gril.

Grilování masa1

Jaký typ grilu zvolit

Jednotlivé typy grilů se liší zejména zdroje energie, způsobem použití i velikostí. Nejčastěji se setkáte s těmito typy:

Elektrické grily

Elektrické grily patří mezi nejjednodušší variantu. Stačí je pouze zapojit do zásuvky a během chvilky můžete grilovat. K jejich použití nepotřebujete dříví, uhlí ani plyn. Elektrické grily nabízí kompaktnější rozměry, tudíž se s nimi snadno manipuluje. Vhodné jsou pro použití v interiéru i na balkonu.

  • Kontaktní grily – poslouží vám pro přípravu panini, grilovaného masa nebo zeleniny. Kontaktní gril můžete používat po celý rok, a to v pohodlí domova. Zařízení umožňuje grilování z obou stran najednou, takže je pokrm propečený rovnoměrně a rychleji.
  • Stolní grily –nabízí praktické řešení pro domácí grilování. Disponují prostornou grilovací plochou, kterou lze využívat k přípravě různých pokrmů. Některé modely mají dokonce oddělené nebo kombinované grilovací plochy. Grilovat tak můžete najednou různé suroviny, jako je zelenina, maso nebo sýry.

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí představují klasiku, která k létu jistě patří. Výhodou je, že pokrmy získají typickou kouřovou chuť, kterou jiné typy grilů jen těžko nahradí. Počítat však musíte s delší přípravou, větší produkcí kouře a nutností kupovat dřevěné uhlí.

Gril na dřevěné uhlí Fieldmann

Plynové grily

Plynové grily představují ideální kompromis mezi rychlostí a kvalitou. Během pár vteřin se totiž nahřejí, umožňují regulování teploty a grilování je tak pohodlné i pro větší množství lidí.

Zahradní grily

Zahradní grily se vyznačují stabilnější a odolnější konstrukcí. Může jít o grily plynové, na dřevo i dřevěné uhlí. Některé modely nabízí dokonce kombinaci těchto dvou variant.

 

Důležité parametry při výběru grilu

Při výběru grilu je kromě zvoleného zdroje tepla nutné dbát i na další parametry. Jen tak si zvolíte gril, který přesně vyhoví vašim potřebám.

Před koupí grilu se zamyslete nad tím, pro kolik lidí budete běžně pokrmy připravovat. V případě, že půjde o 2–3 osoby, pak vám postačí gril s menším roštěn. Pokud jde však o rozsáhlejší rodinu nebo milovníky letního grilování s přáteli, pak budete muset sáhnout po větší roštu.

Grily jsou vyráběny z různých materiálů. Rám a tělo však bývají běžně z oceli nebo nerezu, rošty zase z litiny, smaltu, chromu či nerezu, přičemž na rukojeti může být použito dřevo nebo plast odolný vůči teplu.

Jde o zásadní parametr u plynových a elektrických grilů, který vám používání značně usnadní. Jednoduše si totiž nastavíte teplotu, kterou právě potřebujete.

Některé grily disponují i praktickými kolečky, skládací konstrukcí nebo nižší hmotností, což oceníte při přenášení.

Příslušenství ke grilování nabízí doplňky, které vám pomohou s přípravou pokrmů. Narazit můžete na praktické pomocníky určené na otáčení masa, kontrolu teploty nebo třeba čištění grilu. Myšleno je i na obal pro uskladnění grilu nebo žárovzdorné rukavice pro bezpeční manipulaci.

V obsáhlé nabídce narazíte na příslušenství ke grilování, které vám usnadní obsluhu grilu jako grilovací kleště, obracečka, pinzeta, vidlička, mašlovačka, nůž nebo třeba teploměr.

Pro koho je gril určený?

Grily jsou určené pro všechny, kteří si chtějí dopřát lahodné grilované pokrmy přímo u sebe doma nebo na zahradě. Na balkón či do bytu oceníte elektrické modely. Do zahrady nebo na terasu můžete zvolit grily plynové nebo na dřevěné uhlí, které oceníte i během letních oslav pro větší množství lidí. V případě, že rádi cestujete, narazíte i na menší grily vhodné třeba na kempování.

Grilovaný steak nakrájený1

Nejčastější dotazy pří výběru grilu:

Z hlediska bezpečnosti i množství kouře je ideální elektrický gril.

V tomto případě vám nejlépe poslouží gril na dřevěné uhlí.

Litina skvěle drží teplo, přičemž nerez je odolný a snadno se čistí. Konstrukce z nerezu nebo smaltované oceli zajistí dlouhou životnost.

Ano, při správném zapojení a použití plynových bomb je provoz bezpečný. Většina modelů je vybavena pojistkou proti úniku plynu.

Tady jde spíše o to, abyste zvolili dostatečnou grilovací plochu. V případě, že bude gril využívat více lidí, pak byste museli grilovat na víckrát.

Slovníček pojmů – grily

Rošt – je kovová mřížka, na kterou se pokládají potraviny k přímému grilování. Vyrobené mohou být nejčastěji z litinu, smaltu, chromu nebo nerezové oceli.

Víko – jde o kryt grilu umožňující nepřímé grilování. Udržuje stabilní teplotu.

Odkapávací miska – představuje nádobu pod roštem, do které stéká tuk a šťáva z masa.

Nepřímé grilování – způsob, kdy jídlo není přímo nad ohněm, ale peče se horkým vzduchem podobně jako v troubě. Tento způsob ocení při přípravě pokrmů, které se musí péct pomalu – celá kuřata nebo třeba vepřová krkovička vcelku.

Přímé grilování – jde o klasické opékání přímo nad žhavými uhlíky nebo hořákem. Skvěle se hodí ke grilování menších kousků jako steaky, vepřová krkovička na plátky, klobásky a další.

 

Aktualizováno 15. 9. 2025