Elektrické grily
Vynikající grilovanou zeleninu, sýry, maso nebo klobásy si můžete vychutnat po celý rok přímo v pohodlí vašeho domova. Elektrické grily jsou jedinečným řešením, jak oživit váš jídelní lístek nebo překvapit návštěvu něčím chutným. V naší nabídce najdete několik druhů elektrických grilů. Vysvětlíme vám, jak se v jejich nabídce orientovat a jaké parametry sledovat, abyste si vybrali elektrický gril přesně podle vašich představ.
Jaký vybrat elektrický gril
Na našem e-shopu najdete několik typů elektrických grilů. Pro lepší přehled je můžeme rozdělit podle způsobu, jakým se na nich oblíbené pokrmy grilují. K výběru je:
- Kontaktní elektrický gril – má obrovskou výhodu díky možnosti oboustranného grilování, díky kterému nemusíte grilované maso, ryby nebo zeleninu, obracet, protože se krásně griluje z obou stran. Hodí se i na přípravu toastů, panini nebo wrapů. Některé kontaktní grily mají i možnost jednostranného grilování – dají se pomocí 180° kloubu rozložit do vodorovné polohy, čímž získáte větší grilovací plochu.
- Stolní domácí gril – má prostornou grilovací plochu, kterou můžete využít k přípravě různých druhů pokrmů. Některé stolní grily mají i oddělené nebo kombinované grilovací plochy, díky kterým můžete najednou připravovat například zeleninu, maso nebo sýry. Snadno se čistí a kvůli velké grilovací ploše jsou vhodným řešením i pro velké rodiny, protože umožňují přípravu většího množství jídla současně.
- Vertikální elektrický gril – je vhodný na přípravu kuřete, kebabu nebo velkého kusu masa, které jednoduše připevníte na jehlu a otáčením necháte péct.
- Zahradní elektrický gril – je skvělým řešením na terasy nebo do altánků. Díky poklopu je proces přípravy jídla rychlejší a zároveň brání jeho rychlému ochlazení.
Další druhy elektrických grilů
Pokud vás grilování na elektrickém grilu neláká, na výběr jsou i další možnosti. Velmi oblíbené jsou zejména plynové grily, které jsou skvělým řešením pro velké rodiny, protože umožňují přípravu většího množství jídla současně. V naší nabídce najdete i grily na dřevěné uhlí, které mají obvykle nižší pořizovací cenu. Jejich nevýhodou je nutnost koupě briket nebo uhlí na grilování a delší nahřívání grilu.
Výhody
- vhodný je i pro použití v uzavřených prostorách, protože téměř neprodukuje kouř
- díky menším rozměrům nezabírá při skladování mnoho místa
- rychle se nahřívá a teplo se rovnoměrně rozkládá po celé grilovací desce
- jednoduše se obsluhuje a čistí
- bez nutnosti dokupování briket, uhlí nebo dřeva
Nevýhody
- pro fungování nutný přístup k elektřině
Parametry, podle kterých vybrat elektrický gril
Elektrické grily jsou dostupné v různých provedeních a vybrat ten nejlepší může být na první pohled obtížné. Při koupi je proto důležité sledovat zejména technické parametry, které vám výběr usnadní. Elektrický gril vybírejte zejména podle příkonu, materiálu a grilovacích ploch.
Elektrický gril a jeho příkonu
Gril na elektriku může mít různý příkon, který závisí na typu a velikosti grilu. Obecně platí, že čím vyšší má elektrický gril příkon, tím rychleji se gril nahřeje a váš pokrm bude dříve hotový. S vyšším příkonem však souvisí i vyšší spotřeba elektrické energie. Obvykle mají elektrické grily příkon od 1 000 do 2 400 W.
Elektrické grily jsou vyrobeny z různých materiálů
Cenu grilu ovlivňuje i materiál, ze kterého je gril na elektriku vyroben. Nejlevnější jsou elektrické grily z plastu, které však obvykle nemají dlouhou životnost. K dispozici je i domácí elektrický gril z odolnějšího plastu v kombinaci s kovovými částmi, který představuje zlatou střední cestu pro méně náročné uživatele.
Pokud plánujete elektrický gril využívat často a nevadí vám vyšší pořizovací cena, na našem e-shopu najdete i elektrické grily z nerezové oceli a slitiny ušlechtilých kovů. Tyto grily na elektriku mají obvykle mnoho užitečných funkcí a jsou vhodné i pro gastro provozy.
Elektrické grily se lišší tvarem grilovací plochy
Elektrické grily umožňují několik způsobů grilování v závislosti na tvaru grilovací plochy. Na výběr jsou modely s jedním typem grilovací plochy nebo varianty, které mají v balení i jinou grilovací plochu na výměnu. Grilovací plocha podle tvaru může být:
- Žebrovaná grilovací plocha – vhodná je na grilování masa, ale můžete ji využít i na grilování ryb nebo zapékání baget.
- Plochá – je považována za univerzální a je vhodná na přípravu různých pokrmů jako jsou ryby, zelenina, houby nebo dokonce palačinky.
- Rošt – vytváří na mase typické mřížky, doporučen je především na grilování masa a výborně na něm připravíte steaky.
Dostupné jsou i elektrické grily s kombinovanou grilovací plochou. V tomto případě umožňuje kuchyňský gril přípravu několika druhů pokrmů současně.
Materiál grilovací plochy je také důležitý
Aby vaše domácí grilování dopadlo úspěšně, při výběru si dejte pozor i na materiál, ze kterého je vyrobena grilovací plocha. Na výběr je elektrický gril s litinovou deskou, jejíž výhody spočívají v rovnoměrném rozvádění tepla po celé ploše a rychlém nahřívání. Skvěle si drží teplo po celou dobu grilování a je vhodná na přípravu masa včetně steaků.
V naší nabídce najdete i elektrické grily s keramickou deskou, která je vhodná na přípravu různých druhů pokrmů. Ty si připravíte rychle a bez nutnosti použití oleje nebo tuku. Keramická deska elektrického grilu se také snadno čistí.
Některé grily na elektriku mají i terakotovou desku, kterou stačí jen pokapat olejem a začít grilovat. Jde o přírodní materiál, který má vysokou odolnost, a tak můžete hotové pokrmy krájet přímo na grilu. Výhodou je i jednoduché čištění.
Oblíbenou variantou je i přírodní kámen, který umožňuje grilování bez použití oleje nebo tuku. Ve srovnání s jinými grilovacími deskami se delší dobu nahřívá, avšak delší dobu si také udržuje svou teplotu.
Funkce elektrického grilu
Funkce často hrají důležitou roli při rozhodování o koupi konkrétního grilu. Každý elektrický gril disponuje různými funkcemi, které mají vliv na jeho výkon, používání, čištění a především konečnou cenu. Váš nový elektrický gril může mít například tyto funkce:
- Časovač – umožňuje nastavení doby grilování, zvukový signál vás upozorní na potřebu otočení grilovaného pokrmu.
- Odkapávací nádoba – slouží ke shromažďování tuku a mastnoty, která by jinak stékala po spirále a ničila gril. Některé elektrické grily mají nastavitelný sklon grilovacích desek, díky kterému přebytečný olej a mastnota stékají přímo do odkapávací misky.
- Nepřilnavý povrch – zajišťuje, že při grilování nemusíte používat olej ani jiné tuky, díky čemuž grilujete zdravěji a zároveň se gril na elektriku snadněji čistí.
- Termostat – slouží k regulaci teploty a obvykle je součástí jen dražších modelů.
- Odkládací plocha – je vhodná pro odložení hotových pokrmů, které si déle zachovávají svou teplotu.
Při výběru doporučujeme sledovat také možnost mytí jednotlivých částí grilu v myčce nádobí, protože po grilování bývá elektrický gril často velmi špinavý. Čím více se dá konstrukce elektrického grilu rozložit, tím snadněji jednotlivé části umyjete.
Nejprodávanější produkty
116 produktů
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
U Vás již od 28.3.
Použité obrázky jsou pouze ilustrativní a technické specifikace se mohou v průběhu času změnit bez předchozího upozornění.