Káva
Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Většina lidí si den bez šálku lahodné kávy nedokáže představit. Káva totiž nabízí obsah kofeinu, povzbuzující účinky a nezaměnitelné aroma. Na trhu narazíte na širokou škálu různých druhů kávy, které si níže více představíme. Nejčastěji se setkáte s kávou Arabica a Robusta.
Káva a její původ
Káva má své kořeny v Africe, odkud se postupně rozšířila do celého světa. Dnes se pěstuje ve více než 70 zemích světa, především v Latinské Americe, jihovýchodní Asii, Indii a Africe. Po vypěstování se semena kávovníku praží a tím vzniká káva.
Pražírny kávy najdete po celém světě, včetně Slovenska, kde se pražení kávy stále více rozšiřuje a úspěšně překračuje hranice.
Pro pěstování kávy má největší význam kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný, známý jako kávovník robusta (Coffea canephora). Na základě toho se káva dělí na Arabiku a Robustu.
Méně pěstovaným druhem kávovníku, a to pouze v Africe, je kávovník liberijský (Coffea liberica).
Kávová zrna Arabica vs. Robusta
Arabica a Robusta se od sebe liší především intenzivní chutí a obsahem kofeinu.
Arabica (kávovník arabský)
- produkce převážně v Kolumbii a Brazílii
- vzácnější (s ohledem na obtížně pěstování)
- obsah kofeinu 0,8–1,5 %
- pestrá ovocná a květinová chuť s kyselou příchutí
- vyšší cena než u kávy Robusta
Robusta (kávovník statný)
- produkce hlavně ve Vietnamu
- méně náročný na pěstování
- obsah kofeinu 1,7–3,5 %
- intenzivnější hořká chuť
- bohatá pěna
Zrnková káva se připravuje mletím zrn v kávomlýnku nebo přímo v kávovaru.
Mletá káva pro gurmány
Milovníky mleté kávy lze rozdělit do dvou skupin.
- Do první skupiny patří „kávičkáři“, kteří upřednostňují kupovanou mletou kávu kvůli její rychlé přípravě během několika minut.
- Druhou skupinou jsou kávoví gurmáni, kteří si kávová zrna rádi melou sami.
Pokud si však chcete skutečně vychutnat čerstvě připravenou kávu, můžete si kávová zrna umlít sami pomocí ručního nebo elektrického mlýnku na kávu či kávovaru.
Nevýhodou mleté kávy zůstává její rychlá oxidace po otevření balení. Co přesně to znamená? Jakmile balení mleté kávy otevřete, vzduch k ní má jednoduše přístup a káva ztrácí svou čerstvost. Její nezaměnitelné aroma tak postupně vyprchá. Proto se doporučuje kávu konzumovat co nejdříve po otevření.
U zrnkové kávy se tento proces jednoduše zpomalí, protože si zachovává veškeré své aroma přímo v zrnku. Pomocník v podobě kávovaru namele pouze určité množství kávových zrn.
Skladování mleté kávy
Správným skladováním mleté kávy dosáhnete její delší čerstvosti, a to až na několik měsíců. Počítejte však s tím, že její chuť bude stále méně výrazná.
Čerstvost kávy poznáte podle bohaté pěny, která se vytvoří na povrchu při kontaktu s horkou vodou.
Pro skladování mleté kávy jsou nejvhodnější vzduchotěsné nádoby. Kávu je také třeba chránit před teplem, vlhkostí a světlem.
Mletou kávu vybírejte podle stupně mletí
- Extra jemné mletí – má práškovou konzistenci a používá se pro přípravu turecké kávy a použití v džezvě.
- Jemné mletí – nabízí konzistenci podobnou polohrubé mouce, z které připravíte oblíbené espresso.
- Středně jemné mletí – připomíná hrubý písek. Používá se pro přípravu moka kávy a kávy ve French press.
- Hrubě mletá káva – konzistencí se podobá kuchyňské soli. Skvěle se hodí pro přípravu kávy ve French press.
- Velmi hrubě mletá káva – vzhledem připomíná malé vločky. Hodí se pro kávu Cold brew (studená káva).
Rychlá instantní káva
Kvalitní instantní káva má stejné složení jako mletá káva. Skládá se z pravých kávových zrn Arabica a Robusta. Od mleté kávy se liší pouze způsobem výroby.
- Kávová zrna se melou, louhují v horké vodě a poté se suší.
- Při výrobě instantní kávy se spotřebuje dvojnásobné množství zrn, což se odráží v její vyšší ceně.
- Následná příprava kávy je opravdu rychlá. Stačí ji zalít horkou vodou, případně ochutit mlékem nebo cukrem.
- Instantní kávu zakoupíte s kofeinem nebo bez něj, přičemž oba druhy poskytují typickou hořkou chuť instantní kávy.
Oblíbené kávové kapsle
Kávové kapsle jsou stále oblíbenější, jelikož si s jejich pomocí připravíte skvělou kávu během několika sekund. Z široké nabídky kapslí si s přehledem vyberete. Ať už jde o lahodné espresso, cappuccino a další nápoje. Pokud máte chuť na jiný nápoj, můžete si z kapslí připravit i horkou čokoládu, sladké kakao nebo horký čaj.
K použití kávy budete potřebovat kapslový kávovar.
Káva a její alternativy
Kromě obvyklého šálku kávy mají nápoje, které chutí připomínají kávu, řadu příznivých účinků. Mezi oblíbené patří:
- Špaldová káva – jde o kávový nápoj vyrobený z pražené pšenice špaldy. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje trávení.
- Cigória – nabízí kávový nápoj připravený pražením kořenů čekanky. Vhodný je pro celiaky.
- Zelená káva – obsahuje nepražená kávová zrna a velké množství antioxidantů. Dodává tělu energii a zrychluje metabolismus.
- Ajurvédská káva – kombinuje praženou čekanku a ajurvédské byliny. Má pozitivní účinky proti stresu, přičemž stimuluje trávicí trakt.
- Chai tea latte (Masala chai) – je exotický kořeněný indický nápoj obsahující černý čaj, mléko a cukr.
43 produktů
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
U Vás nejpozději do 12.12.
Použité obrázky jsou pouze ilustrativní a technické specifikace se mohou v průběhu času změnit bez předchozího upozornění.