Jak vybrat kávovar
Výběr správného kávovaru je často obtížným úkolem, protože nabídka je opravdu obsáhlá. Společně si objasníme, jaké druhy kávovarů v nabídce najdete a jak se mezi nimi zorientovat. Důležité je sledovat i základní parametry, které vám s výběrem kávovaru pomohou.
Tipy pro výběr kávovaru
- Zamyslete se nad tím, jak často budete kávovar používat.
- Ujasněte si, kolik času máte běžně na přípravu kávy.
- Dáváte přednost kávě mleté nebo zrnkové?
- Chcete mít možnost připravit si různé druhy nápojů?
- Promyslete si, zda máte dostatečný prostor pro daný typ kávovaru.
Kávovary v nabídce
Existuje několik typů kávovarů. Ty se liší způsobem přípravy kávy a mnoha dalšími parametry. Každý typ kávovaru má své výhody a nevýhody, na které byste se měli při koupi zaměřit. V naší nabídce naleznete tyto modely kávovarů:
Automatické kávovary
Tento typ kávovarů je zaměřen na automatickou a komfortní přípravu kávy. K dispozici je běžně zabudovaný mlýnek na kávu a automatický systém přípravy kávy, který reguluje množství vody, tlak a teplotu. Dle modelu narazíte i na automatické kávovary vhodné pro přípravu mléčných nápojů, jako cappuccino nebo latte macchiato.
Výhody:
- možnost přípravy kávy jedním tlačítkem
- množství inovativních funkcí
- snadné čištění
- součástí může být i napěňovač mléka
Nevýhody:
- vyšší pořizovací cena
- větší rozměry
Kapslové kávovary
Kapslové kávovary jsou velmi populární, a to díky rychlému a pohodlnému použití. Pro přípravu kávy využívají totiž předem balené kapsle, které obsahují přesně odměřené množství kávy nebo jiného nápoje. Kapsli stačí pouze vložit do kávovaru, zmáčknout tlačítko a za krátkou chvíli máte hotový šálek svého oblíbeného kávového nápoje.
Výhody kapslových kávovarů:
- snadný a rychlý způsob přípravy kávy
- pestrý výběr kapslí
- kompaktní rozměry
- stylový design
- cenová dostupnost
Nevýhody kapslových kávovarů:
- příprava jen jednoho šálku najednou
- nutnost kupování kapslí
Pákové kávovary
Pákové kávovary jsou vhodným řešením pro skutečné nadšence. Jsou ručně ovládané, přičemž umožňují plnou kontrolu nad přípravou kávy. Kávovary mají totiž páku, kterou dokážete regulovat tlak, množství vody a trvání extrakce. S jejich pomocí lze vytvářet kávový nápoj s přesně nastavenou chutí a intenzitou. Pákové kávovary vyžadují trochu cviku a zkušeností, ale umožňují vám dosáhnout profesionálních výsledků a přizpůsobit si kávu podle svých preferencí.
Výhody pákových kávovarů:
- vhodné pro přípravu různých druhů kávy
- elegantní design
- možnost ovlivnění chuti a intenzity kávy
- celá příprava kávy pod vaší kontrolou
Nevýhody pákových kávovarů:
- časově náročnější příprava kávy
- obtížnější čištění pákového kávovaru
Překapávače
Překapávače si oblíbí milovníci tradičního způsobu přípravy kávy. Tento typ kávovarů nabízí snadné používání a poskytuje jemnější a mírnější chuť kávy. K používání jsou zapotřebí papírové filtry, přes které protéká mletá káva do konvice. Díky objemné nádobě dokáže překapávač připravit velké množství kávy najednou klidně na celý den.
Výhody překapávačů:
- možnost přípravy většího množství kávy najednou
- užitečné funkce
- cenová dostupnost
- možnost přípravy kávy s papírovou filtrací nebo bezfitračním systémem
Nevýhody překapávačů:
- zachytávání kávového oleje (dodává aroma kávě) papírovým filtrem
- možné ovlivnění chuti kávy nekvalitním filtrem
French pressy a moka konvičky
French pressy nabízí snadnou ruční přípravu lahodné kávy. Výhodu představuje snadné použití bez potřeby elektrické energie, pohodlná údržba a nižší pořizovací cena.
Zastánce klasické přípravy kávy okouzlí moka konvičky. Ty obsahují tři nad sebou umístěné nádobky. Spodní část slouží k naplnění vodou, prostřední k nasypání namleté kávy a ve spodní se tvoří nápoj. Na trhu narazíte na moka konvice vhodné na elektrický a plynový sporák, indukci a sklokeramiku.
Výhody french pressů a moka konviček:
- nižší pořizovací cena
- moderní zpracování
- snadná obsluha
Nevýhody french pressů a moka konviček:
- časově náročnější příprava kávy
Jak vybrat kávovar
V naší nabídce naleznete skutečně pestrý výběr kávovarů, ze kterých se častokrát velmi těžko vybírá konkrétní typ. Při koupi vám může pomoci, pokud se zamyslíte nad některými technickými parametry.
Při výběru kávovaru zvažte tyto parametry:
- typ kávy
- kapacita a velikost
- funkce
Typ kávy dle vašich preferencí
Při výběru kávovaru je důležité zvážit také typ kávy, který preferujete. Každý kávovar je navržen pro konkrétní použití a nabízí různé možnosti přípravy kávových nápojů.
- Máte rádi cappuccino, latte nebo čokoládu? Širokou škálu nápojů si připravíte v kapslovém kávovaru. U kapslí je důležité zjistit, zda jsou kompatibilní s daným kávovarem. Různí výrobci mají své vlastní kávové kapsle.
- V případě, že máte rádi méně výraznou kávu, zkuste se zamyslet nad koupí překapávače. K přípravě kávy můžete použít různé druhy mleté kávy, ať už volně prodávané nebo v sáčcích s filtrovým papírem.
- Pokud chcete, aby pro vás byla příprava kávy zážitkem, vyhovovat vám budou pákové kávovary. U pákových kávovarů je zapotřebí speciální jemně mletá káva, která je určena pro espresso přípravu.
- Lahodný šálek kávy bez starostí si připravíte v automatickém kávovaru. Ty obvykle umožňují používání různých druhů kávy, a to buď ve formě mleté nebo kávových zrn.
Kapacita a velikost kávovarů
Kapacita kávovaru souvisí s množstvím vody a kávy, které dokáže najednou připravit. Kapacitu kávovaru přizpůsobte počtu lidí, kteří ve vaší domácnosti běžně pijí kávu. Pokud plánujete připravovat kávu pro více lidí nebo v případě, že máte velkou rodinu, vyberte si kávovar s větší kapacitou. Naopak 1–2členné domácnosti ocení kávovar s menší nádržkou na vodu, který má obvykle i kompaktnější velikost.
U velikosti kávovaru zase zvažte dostupný prostor v kuchyni a to, zda musí být přenosný nebo ho plánujete mít stále umístěný na jednom místě.
Funkce a vlastnosti kávovarů
Každý typ kávovaru je vybaven rozdílnými funkcemi a vlastnostmi, které zjednodušují jejich používání. Zatímco některé kávovary umožňují nastavení intenzity kávy, množství a teploty vody, jiné mohou být vybaveny napěňovačem mléka nebo mlýnkem na kávová zrna. Další užitečnou funkcí je třeba programovatelný časovač, funkce automatického vypnutí nebo udržování teploty.
Při výběru kávovaru sledujte i jeho ovládání. To by mělo být především jednoduché a intuitivní, abyste mohli nastavovat a přizpůsobovat přípravu kávy s lehkostí. Kávovary lze ovládat pomocí tlačítek, dotykového displeje nebo mobilní aplikace. Výhodou je LED displej, který zprostředkovává všechny důležité informace o přípravě kávy.
Pro koho je kávovar určen
Kávovar je vhodným pomocníkem pro všechny, kteří touží po přípravě lahodného šálku přímo u sebe doma nebo v kanceláři. V nabídce narazíte na kávovary vhodné pro jednotlivce, početnější rodiny nebo firmy.
Kávovar si najde uplatnění u všech milovníků tohoto lahodného nápoje.
Nejčastější dotazy pří výběru kávovaru:
Automatický kávovar – vše zvládne sám, a to od mletí kávy po napěnění mléka.
Pákový kávovar – vyžaduje ruční obsluhu, ale umožňuje větší kontrolu nad přípravou kávy.
Kapslový kávovar – nabízí nejjednodušší ovládání a rychlou přípravu kávy. Nevýhodu mohou představovat vyšší náklady na kapsle.
V případě automatických kávovarů je možné dle modelu používat často obě varianty. Pákové kávovary jsou vhodné pro mletou kávu, přičemž v případě zabudovaného mlýnku lze používat i zrnkovou. Kapslové kávovary jsou vhodné pouze pro kompatibilní kapsle dané značky.
Záleží na spotřebě kávy denně. Pro jednotlivce postačí 1l nádoba, přičemž pro větší domácnosti by již mělo jít o 1–2 l. Nádržka nad 2 l je vhodná pro kancelář nebo větší rodiny.
Ano, pokud má kávovar parní trysku (manuální napěnění mléka) nebo automatický systém napěnění.
Slovníček pojmů – kávovar
Automatický kávovar – vše zvládne sám.
Pákový kávovar – vyžaduje ruční přípravu kávy.
Kapslový kávovar – funguje v kombinaci s předpřipravenými kapslemi.
Překapávač – připravuje kávu procesem překapávání, přičemž je vhodný pro více šálků.
Moka konvička – představuje tlakovou konvičku pro ruční přípravu kávy.
French press – jde o nádoba s pístem určenou pro přípravu filtrované kávy.
Kávové pody – jsou jednotlivě balené kapsle určené pro pákové kávovary. Výhodou je vždy stejné množství kávy, stupeň mletí i komprese do podu.
Bar – jde o jednotku tlaku. Ideální tlak pro espresso je cca 9 barů. Většina kávovarů uvádí tlak max. 15 barů.
Crema – představuje jemnou a hustou kávovou pěnu, která je na povrchu espressa.
Espresso – je káva s objemem cca 25–30 ml. Jemně mletá káva přepaří 90° vodou pod tlakem (cca 9 barů). Čas extrakce je doporučen na dobu 20–30 s.
Cappuccino – představuje kombinaci: espresso + horké mléko + mléčná pěna (1:1:1).
Latte macchiato – obsahuje více mléka než cappuccino. Poskytuje jemnější chuť.
Mléčný systém – je funkce pro napěnění mléka, která může být manuální (parní tryska) nebo automatická (vestavěný napěňovač).
Integrovaný mlýnek – mlýnek zabudovaný přímo v kávovaru umožňuje mletí čerstvé kávy těsně před přípravou.












Aktualizováno 18. srpna 2025