Katalog Prodejny
Porovnání
Přihlásit
Košík

Jaro volá

„Je čas jít ven“

Cítíte tu nádhernou vůni? Příroda se probouzí a otevírá svoji náruč – přichází JARO!

Sněženky

Březen je měsíc, kdy se oficiálně loučíme se zimou a vstupujeme do jarního období (20. 3.). V této době je ten správný čas začít se věnovat jarnímu úklidu, a to nejen uvnitř domu, jeho okolí a v garáži či dílně, ale hlavně na zahradě. Na to, jak probudit zahradu ze zimního spánku se krok za krokem podíváme v našem článku. Věřte, že vám za to zahrada poděkuje.

Krok 1: ÚKLID
Když slezl sníh a vy jste poprvé uviděli vaši zahradu, nestačili jste se divit, co všechno bílá pokrývka schovala. Zbytky spadaného listí, různé větvičky a odpadky, které se tam vzaly, kdo ví kde. Je čas navléknout si rukavice, vzít hrábě do ruky a začít uklízet.

Krok 2: PÉČE O TRÁVNÍK
Alfa a omega celé zahrady – trávník. Kvalitní, hezký na pohled a hustý jako koberec. Jeho péče je tak trochu alchymie, ale když si na to vyšetříte dostatek času, budete překvapeni, jak se vám za to trávník odvděčí. Provzdušňujte. Protrhávejte. Hnojte. Sejte. Pro usnadnění práce je ideální volbou vertikutátor, který vám pomůže odstranit travnaté drny a hezky trávník prořezat. Zapomenout nesmíte ani na správné hnojivo a v místech, kde vám tráva ubyla nebo neroste, je potřeba sáhnout pro novém osetí. Tak se celá travnatá plocha vaší zahrady brzy sjednotí. Hned jak začne tráva růst, doporučuje se pravidelné sekání. Výběr správné sekačky není radno podcenit, protože pro ideální výšku trávníku (5–7 cm) byste měli trávník udržovat jednou do týdne. 

Krok 3: PÉČE O ZÁHONKY
Zbavte své záhonky plevele, přebytečného kamení a doplňte mulčovací kůru. Zároveň půdu pohnojte nějakým organickým hnojivem (hnůj, kompost). Než začnete se samotným sázením sazeniček, zvažte kvalitu půdy a okolní podmínky – půdu následně prokypřete. Pozor! Doporučuje se většinu okrasných květin a zeleniny sázet až po třech zmrzlých (14. 5.).

Krok 4: PÉČE O DŘEVINY/KEŘE
Co se nestihlo na podzim, může se dohnat ještě na jaře. Natřít kmeny citlivých ovocných stromů vápenným mlékem, aby jejich kůra výkyvem teplot nepopraskala můžete ještě v březnu. Vrhnout se můžete i na ořezání tzv. vlků (silné, neplodné výhony), prosvětlení koruny starých stromů nebo u mladých provést výchovný řez. Odpadní větve vám pak pomůže zpracovat drtič větví, díky kterému získáte praktickou mulč pro další použití na vaší zahradě. Zapomenout byste neměli ani na případný postřik proti mšicím, které nejvíce láká rašící rybíz a keře růží.

Krok 5: SKLENÍKY/FOLIOVNÍKY
Umýt, poklidit, doplnit hlínu, pohnojit, a hlavně promyslet co kam zasadit. Pokud je nějaké sklo rozbité, je dobré ho vyměnit a roztrhanou folii opravit. Pokud ve skleníku používáte květináče, je nezbytné je očistit a omýt octovým roztokem, aby se nepřenášely případné choroby. Do připravených květináčů si pak můžete připravit rajčata, okurky nebo papriky.

Krok 6: VODA
Počasí je nevypočitatelné, mnohdy nás překvapí svojí fantazií a na aprílové deště se skutečně nedá spoléhat. Když už si svůj trávník, záhonek, stromy nebo keře hezky připravíte, nezapomeňte na jejich pravidelné zalévání, a to klidně i 2× do týdne.

Zahrada

Začátkem jara práce na zahradě sice začíná, ale rozhodně nekončí. Svoji pozornost si zaslouží v každém ročním období, a ačkoliv nejvíce péče dostává na jaře, svůj čas jí musíte věnovat i v létě a na podzim. Odměnou vám bude krásné místo, které vám nabídne osvěžující chutné plody, v horkých dnech příjemný stín pod korunami stromů, příjemná zákoutí na zábavu a grilování nebo zaslouženou relaxaci po náročném dni v práci.

Je čas jít ven a užít si JARO!

Zahrada

 

Zpracovala: AlFi

Zdroj: manutan.cz, jaktoroste.cz