Katalog Prodejny
Porovnání
Přihlásit
Košík

Specialitky na gril

aneb moje vlastní testovací výzva

Miluji jaro! To, jak se vše probouzí, roste a voní. Baví mě jarní déšť i vlezlý větřík, ale ze všeho nejvíc mám ráda, že můžu být venku. Téměř s prvním jarním dnem otevírám naplno francouzské okno, které vede na zahradu a pouštím jaro do domu. Zeleň, která navazuje na krátkou terasu se tak rázem stávám dalším pokojem a já si připadám neskutečně volná. Domácí vaření přesouvám do venkovní kuchyně a ve volném čase začínám řádit s „vařečkou“. S nadšením mě vlastním jsem se vrhla do kulinářské výzvy a vyzkoušela pro vás lehce upravené (po svém) specialitky na jednom z našich zahradních grilů. Vyzkoušejte, přeji dobrou chuť!

Grilování

Lahodný grilovaný sýr


Hermelín zakápnete z obou stran olivovým olejem, posypete středomořskými bylinkami. Zabalíte do alobalu a pozvolna grilujete na místě s menším žárem. Servírujete rozbalený s brusinkovým přelivem a posypaný vlašskými ořechy. Jako přílohu jsem zvolila jarní salátek a cherry rajčátka.

Křehká panenka


Den naložená panenka = polovina úspěchu! Moje marináda: 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce medu, 1 lžíce cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžíce sójové omáčky, ½ lžičky sušeného česneku a ½ soli, pepř dle chuti. Před grilováním zabalte do alobalu a grilujte max 20 minut (otočit pouze jednou). Nutno hlídat!

Sladká tečka z grilu


Plátek ananasu namočíte do marinády z rozpuštěného másla a cukru (na 3 lžíce másla, 2 lžíce cukru). Grilujete cca 5 minut z jedné a 5 minut z druhé strany. Na zkaramelizovaný ananas položíte plátek kompotované broskve zakápnuté slivovicí (lehce), kopeček zmrzliny a dozdobíte šlehačkou, listem máty a jahodou.


CO HODIT NA GRIL?

Fantazii se meze nekladou ani v oblasti grilování. Pokud chcete tuto disciplínu posunout na vyšší úroveň je čas podráždit své chuťové buňky a vydat se po stopách nejen správné přípravy, ale vhodně zvolit i ten pravý kousek, který na gril položíte.

Grilovaný steak

Grilovaný steak

Klasika v podobě kuřecího masa nabízí množství variant od kořeněné, pikantní, sladkokyselé až po jemnou chuť – příprava je díky jeho struktuře velmi rychlá a liší se pouze v jeho části, kterou si zrovna pro přípravu vyberete. Prsa kuřete nabízejí jemnou chuť, kde se můžete kulinářsky vyřádit. Stehna mají oproti tomu větší obsah tuku, a tak přinášejí větší chuťový zážitek. Stejně tak i kuřecí křídla, která mají sice menší obsah masa, ale o to více můžou být křupavá. Vepřové steaky v podobě šťavnaté kýty, lahodné panenky nebo výrazného vepřového boku pak už musíte připravovat déle. Jestli ho naložíte nebo rovnou hodíte na rozpálený gril a dochucujete přímo na plátu je už jen na vás. Ať se rozhodnete jakkoli, vepřové steaky vám přinesou mnohem masitější chuť a pocit sytosti. Hvězda mezi masy – hovězí steak. Tento výjimečný flák masa si zaslouží pozornost, a ačkoliv je jeho příprava nejnáročnější, výsledek pak rozhodně stojí za to. Ten z vás, kdo má rád sladkou příchuť a jemné aroma sáhne po roštěnci, který se vyznačuje neodolatelnou šťavnatostí. Zadní hovězí je nejkřehčí částí tohoto masa, s téměř nulovým obsahem tuku, a tak našlo své místo u gurmánů, kteří oceňují jeho jemnost a křehkost. Strip steak se připravuje z nízkého roštěnce a jeho plnou chuť si můžete vychutnat ve variantě rare (krvavý), medium (středně propečený) nebo well-done (dokonale propečený).

Grilovaný sýr

Kdo nemá rád grilovaný sýr, ať hodí kamenem. Neznám snad nikoho, kdo by neměl slabost pro jakoukoli „rozteklou“ sýrovou variantu. Není to žádná alchymie a příprava této lahůdky je velmi jednoduchá. Nesmí se však zapomínat na jednu důležitou věc: jaký sýr je pro grilování nejvhodnější? Existuje množství polotovarů, se kterými nemusíte nic řešit a jen je hodíte na gril. Dodržíte doporučený čas přípravy a už se můžete zakousnout. Nicméně není nad to si přípravu sýru udělat po svém. A jaký sýr na gril je tedy ten pravý? Se silnou kůrkou nebo ušlechtilou plísní. Takže: hermelíny, sýru typu camembert, syrečky nebo tradiční slovenský oštěpek. Velmi oblíbeným se stal i sýr z Kypru – halloumi, který se při grilování neroztéká a svojí strukturou lehce připomíná mozzarellu, chutí pak řecký sýr feta.

Grilovaná zelenina

U zeleniny snad žádná omezení ani pravidla neplatí. Grilovat se dá téměř cokoli (kromě zeleniny listové). Ani zde se nápadům meze nekladou. Jedinou podmínkou pro úspěšné grilování zeleniny je olej. Než s grilováním začnete, je potřeba veškeré kousky potřít olejem. Mrkev, ředkve a jiná kořenová zelenina se může lehce předvařit (aby příprava netrvala dlouho). Při grilování obsažený cukr zkaramelizuje, a vy tak docílíte nejen lahodné pochoutky, kterou budou milovat i děti, ale zároveň i zdravého jídla. Bát se nemusíte ani měkčích kousků, jako jsou rajčata nebo papriky. Stačí, když budete myslet na to, že je dochutíte až po grilování, aby nepustily moc vody. Lilek, dýně, kukuřice, chřest, cuketa… To vše, a ještě mnohem víc si můžete připravit na venkovním nebo i domácím elektrickém grilu.

Grilované ovoce

No a proč ne. Dezert, který uspokojí touhu po sladkém a přinese potěšení z menšího obsahu cukru. Grilování není jen o mase, klobáskách nebo jiných slaných pokrmech. Sladkým chodům na gril se už nemusíte vyhýbat a můžete si tak dopřát sladkou tečku na závěr. Pozvěte ke stolu mango, banány, jablka, ananas nebo meloun. Sezónní ovoce je dostupné a například takové švestky, nektarinky nebo broskve jsou nejsladší. Při grilování se zvýrazní jejich chuť a v kombinaci s dalšími surovinami (zmrzlina, jogurt, ořechy, sýr) můžou dokonale odzbrojit nejen vaši rodinu, ale překvapit i přátele.

Grilované ovoce

Zpracovala: AlFi